Westenbergkazerne

De Westenbergkazerne te Schalkhaar is genoemd naar generaal-majoor Westenberg (1764 – 1841) die als luitenant-kolonel mee vocht in de slag bij Quatre Bras en in 1815 onderscheiden werd met de Militaire Willems-Orde.

Deze zogenaamde ‘grenskazerne’ werd in dertiger jaren van de twintigste eeuw ontworpen door kapitein der genie A.G. Boost. De kazerne was nog niet gereed bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog en werd door de Duitsers afgebouwd. Van 1941 tot 1944 was de kazerne in gebruik bij het Politie Opleidings Bataljon. Na de oorlog, van 1945 tot 1992, was de kazerne in gebruik bij de Koninklijke Landmacht. Vooral het 13e pantserinfanterie bataljon “Garde Fuseliers Prinses Irene” heeft lang van de kazerne gebruikgemaakt, namelijk van 1953 tot 1992.

Sinds 1992 is de Westenbergkazerne in gebruik als opvangcentrum voor asielzoekers.

Foto’s Westenbergkazerne

Garde Fuseliers Prinses Irene

De Koninklijke Nederlandse Brigade ‘Prinses Irene’ (PIB) was een Nederlands legeronderdeel dat voortkwam uit Nederlandse troepen die in mei 1940 naar Engeland konden ontkomen en verder bestond uit Engelandvaarders en Nederlanders uit het buitenland die bij de brigade hun dienstplicht vervulden of zich vrijwillig bij de brigade meldden. De Prinses Irene Brigade werd opgericht te Congleton in Engeland op 11 januari 1941. In september 1941 werd generaal-majoor David van Voorst Evekink commandant van de Irene Brigade.

De brigade kende een eigen vaardigheidsmedaille, de Vaardigheidsmedaille van de Koninklijke Nederlandsche Brigade “Prinses Irene”. Alle militairen die in augustus 1944 in NormandiĆ« geland zijn, hebben een invasiekoord gekregen. Het heeft de kleuren oranje en blauw. Ook de fuseliers van het Garderegiment mogen het koord dragen, zodat de traditie voortgezet wordt.

Foto’s Garde Fuseliers Prinses Irene