Het dorp

Schalkhaar is een dorp in Salland. Het ligt in de gemeente Deventer, provincie Overijssel (Nederland). Schalkhaar had 4610 inwoners op 1 januari 2006.  Het dorp ligt ten noordoosten van de stad Deventer en is sterk gericht op die stad. Door uitbreidingen van de stad wordt Schalkhaar aan de west-, zuid- en oostzijde omringd door Deventer. Andere plaatsen in de omgeving zijn Colmschate, Diepenveen, Heeten, Lettele en Okkenbroek.

Geschiedenis

Het dorp is in het begin van de 19de eeuw ontstaan op wat hoger gelegen zandgrond bij de splitsing van Oerdijk en de Spanjaardsdijk, eeuwenoude routes vanuit Deventer naar Lettele en Heeten. Het dorpje dat toen bestond uit enkele boerderijen was gelegen tussen de heidevelden van het Wechelerveld en de landbouwgronden op de Rielerenk. Het dorp werd aanvankelijk Riele genoemd. Dankzij een donatie van koning Lodewijk Napoleon kon hier in 1810 het eerste rooms-katholieke kerkje van Deventer en omgeving na de Reformatie worden gebouwd. In 1895 werd het opgevolgd door de huidige kerk.

Schalkhaar kent een aantal zeer markante gebouwen die een grote rol hebben gespeeld in de historie van Schalkhaar. Enige voorbeelden hiervan zijn:

♥  Nicolaaskerk     ♥  Westenbergkazerne     ♥  Park Braband      ♥  Landgoed Frieswijk     ♥  Landgoed Brinkgreven