Kranenkamp-Veldhuizen

De geschiedenis van De Kranenkamp voert terug tot 1401. In dat jaar stichten zusters in Diepenveen een vrouwenklooster. De nonnen werken aan de ontginning van het gebied en breiden de cultuurgrond uit tot de Kranenkamp.

In 1600 bouwt Johan ter Bruggen een boerderij in dit van oudsher natte gebied. Rond 1700 laat de familie Jacobson, burgemeester van Deventer, hier een landhuis bouwen. Paden en lanen worden aangelegd en voor het huis wordt een vijver gegraven.

Het landhuis wordt in 1935 afgebroken om er een nieuw huis voor in de plaats te bouwen. Door de oorlog komt er niets van die plannen terecht. Blikvangers zijn tegenwoordig het park, de huisplaats met de voormalige boerderij, de jachtopzichterswoning en het oude jachthuis. Ook de vijver is nog steeds prominent aanwezig. Aan de oever staat een tamme kastanje. Het verhaal wil dat deze boom is geplant in 1727. Stichting IJssellandschap, de huidige eigenaar, herstelt momenteel de authenticiteit van Landgoed de Kranenkamp. Rond de Kranenkamp liggen nog drie landgoederen namelijk Landgoed Frieswijk, De Veldhuizen en De Hoek. Landgoed Frieswijk heeft een rijke historie die teruggaat tot in de 14e eeuw. Op het in Engelse landschapstijl aangelegde landgoed wisselen akkers, weiden, bossen en waterpartijen elkaar af. Dit zorgt voor een verrassende wandeling. Het landgoed telt 5 boerderijen, twee woonhuizen en een koetshuis. Sinds 1950 wordt het landgoed beheerd door Stichting Landgoed Frieswijk. Er worden activiteiten zoals wandelingen en rondleidingen met een gids georganiseerd.