Park Brabant

Park Braband, gelegen ten noorden van de Koningin Wilhelminalaan, is het groene hart van het dorp. Ooit als woeste grond aangekocht door Deventernaar Hendrik Budde werd het door toepassing van bemesting met ‘huuskesmest’ vruchtbaar gemaakt. Deze wijze van grondverbetering werd door hem ontdekt in Belgisch Brabant, waarmee de herkomst van de naam van het park verklaard is.

De gebr. Stoffel kochten het gebied in 1881 en verstrekten vervolgens landschaparchitekt L.J. Springer de opdracht er een park van te maken. Aan de rand van het park verschenen rond 1900 enkele fraaie villa’s: zo gaf familie van der Lande in 1898 opdracht tot de bouw van een villa met tennisbaan (deze woning heeft later, vanaf 1928 tot 1 januari 1999, dienst gedaan als gemeentehuis). Ongeveer tezelfdertijd verrezen de villa’s Zonneheuvel, gebouwd in opdracht van de firma Stoffel.

En Lariksenbosch van de familie van de Ven (hoek Kon. Wilhelminalaan –Kon. Julianaweg, kort voor de 2e wereldoorlog gesloopt).
Op de plaats van het huidige bejaarden/verzorgingshuis Park Braband/het Wissink bevond zich in die tijd de uitspanning/theeschenkerij ‘Wissink’.